BEBEK YATAĞI NASIL OLMALI?
BEBEK YATAĞI NASIL OLMALI?
Uyku, bebeğin sağlıklı gelişimi için çok önemlidir. Bebekler kemik gelişimini tam olarak tamamlamadan doğarlar. Bu yüzden onların yattıkları yüzeylere dikkat edilmesi gerekmektedir. Hem zihinsel hem de fiziksel ihtiyaçları için uyku düzeni en önemli adımlardan bir tanesidir.
BEBEKLERİN YATAK SEÇİMİ YAPILIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER NELERDİR?
Bebek yatağı seçimi esnasında yatağın belirli özelliklere sahip olmasına dikkat etmek gerekir. Bu özellikler, bebeğinizin yatağını daha konforlu ve güvenli olmasını sağlayacaktır.
Bebeklerin yatak seçimi sürecinde dikkat edilmesi gereken faktörler nelerdir?
Bebeğin boy ve kilosu göz önüne alınarak buna uygun yatak tercihinde bulunmak gerekmektedir. Bebeğin rahatlığı ve konforu için yatak tercihi çok önemlidir. Bebeğin boyu ve kilosuna uygun olarak seçilecek bebek yatağı, bebeğin rahatı ve kas gelişiminde büyük etkiye sahiptir. Bebek yatağı konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da bebeğin gelişimi ile birlikte kilosu ve boyunda ki değişime göre yatağın belirlenmesi gerekecektir.
- Gelişimini hızlı sağlayan bebeklerin uyuyarak geçirdikleri süre oldukça fazladır. Bu yüzden bebek yatağı bebeğin vücuduna uyum sağlamalı ve bebeğin uykusunu konforlu hale getirecek özelliğe sahip olmalıdır.
- Bebek yatağının ne çok sert ne de çok yumuşak olması istenmeyen bir durumdur. Orta yumuşaklıkta bebek yatağı bebeğinizin rahat etmesine yardımcı olacaktır.
- Yatak mobilyasında bebeğe zarar verebilecek boyalar ile boyalı olmamasına dikkat edilmelidir. Özellikle beşiğin yapımında kurşun gibi zararlı bir malzeme kullanılmamış olmasına özen göstermek gerekir.
- Bebek yatağı kumaşının pamuklu ve antibakteriyel ürünlerden olması önemli bir diğer konudur.
- Bebeklerin yatakta geçirdikleri süre oldukça fazladır. Bu sürede bebeklerin yatakları çeşitli sebeplerden dolayı kirlenebilir. Yatağın temiz kalabilmesi için yıkanabilir özelliğe sahip yatak kılıfının olmasına önem verilmelidir.
- Beşik ve karyolalarda güvenlik amaçlı bulunan parmaklıklar bazen bebekler için tehlike oluşturabilir. Bazı karyolalar da bulunan indirme, kaldırma mekanizmaları bebeklerin ellerinin sıkışmasına neden olacağından dolayı çok dikkat edilmesi gerekir. Bebeklerin mekanizma ile oynamaması için yan koruma minderi ile diğer önemli bir konu ise parmaklıkların aralıkları arasındaki mesafenin 6 cm den fazla olmamalıdır. Aksi halde çocuğunuzun kolu ya da başı parmaklıklar arasına sıkışabilir. Çocuğunuzun güvenliği için parmaklıkların yüksekliğinin 50 cm den az olmamasına özen gösterin.
BEBEKLERDE YASTIK NE ZAMAN KULLANILMALI? BEBEK YASTIĞI NASIL OLMALI?
Bebeklerin yastıklı mı yastıksız olarak mı yatmaları ebeveynleri oldukça fazla düşündürücü bir konudur. Alanında uzmanlar ani bebek ölüm sendromu riskine karşı bebeklerin 2 yaşına kadar yastık kullanmamasını öneriyorlar. Reflü olan bebekler için 2 yaşından sonra çok ince bir yastık veya çarşaf ile yatağı eğimli hale getirebilirsiniz.
Bebekleriniz için kullanacağınız yastıkların çok yumuşak olmamasına dikkat etmelisiniz. Bebeğiniz uyurken kafasının gömülmemesi ve nefes almakta zorlanma yaşamamaları için yumuşak yastıktan kaçınmalısınız.
İDEAL BEBEK ODASI NASIL OLMALIDIR?
Anne ve babalar için bebeğine oda seçmek, ona ait bir oda hazırlamak heyecan verici anlardan biridir. Bebeğiniz için oda hazırlamadan önce uzmanların görüşlerine mutlaka dikkat etmelisiniz.
Bebeğin kendini rahat ve güvende hissedebileceği bir oda dizayn etmeye çalışmalısınız. Penceresi olan, güneş ışığı alan bir oda bebeğinizin sağlığı için çok önemlidir.
Büyük eşyalardan kaçınılmalıdır, daha az eşya ile daha minimalist bir ortam bebeğinizin iyi hissetmesini sağlayacaktır.
Bebeğinizin daha rahat daha sakin olması için cinsiyetine göre değil bebeği yormayan, onu rahat hissetmesini sağlayan daha soft renkleri tercih edebilirsiniz.